Zwemjubilarissen aan het woord

Compleet verslag uit ‘De Uitstraling’ ter ere van de 13 jubilarissen die we dit jaar hebben. Zij zijn in het zonnetje gezet tijdens de algemene ledenvergadering.

GEDC0334Met ruim driehonderd leden is Zwemvereniging Tiamat na voetbalclub EFC een van de grotere sportverenigingen in de gemeente. Dit jaar kent de vereniging maar liefst dertien jubilarissen, allemaal zwemmers die al 25 jaar lid zijn. Twee Tiamatters zijn zelfs leden van het eerste uur: Jolande Liebregts en Johan van de Aalst. Zij zijn sinds de oprichting in 1982 lid van Tiamat. Het is kenmerkend voor Tiamats combinatie van gezelligheid en sportiviteit. Als je eenmaal lid wordt, is de kans groot dat het zwemmen zo in je ritme ggaat zitten dat je het niet kunt missen.

Grote voordeel is oak dat het een sport is waarbijje bijna nooit blessures oploopt. Doo r baantjes te trekken gebruik je zo’n beetje alle spieren. Toevallig of niet zijn de jubilarissen qua man-vrouwverhouding precies in evenwicht: Tilly van Spreuwel. Maria Gooskens, Tiny van de Vegt, Elly van de Ven , Nel Verschuren, Caro line Lepelaars, Wilma Kouwenberg, Jan Hettelaar, Toon de Haas, Jan van Hulsel, Cees Vosters, Wil van Hoof en Joost Boerboom. Laatstgenoemde zwemt wedstrijden, de andere jubilarissen liggen een keer per week in het bad voor het zogeheten trimzwemmen. Dan is iedereen op zijn of haar eigen tempo bezig en wordt er afgewisseld in slagen.

GEDC0337Tiamatgevoel
Omeen indruk te krijgen van de jubilarissen, Laten we er een aantal aan het woord over zijn of haar zwem- en clubgevoel.

Maria Gooskens
“Via de toenmalige t rainer Henna ben ik lid geworden. Daarvoor ging ik al iedere week zwemmen. Tot een jaar of vijftien geleden heb ik oak nag meegedaan aan wedstrijden. Nu doe ik het puur voor het zwemmen. Naast het zwemmen is er bij Tiamat veel tijd voor gezelligheid.”

Tilly van SpreuweL
“Via mijn zus Maria Gooskens ben ik op het idee gekomen om te gaan trimzwem men. Ik heb vooral voor deze sport gekozen omdat het goedkoopis. Ik ga nag steeds harder, dus wat mij betreft ga ik nag wel 25 jaar door.”

GEDC0338Elly van de Ven
“Zwemmen is een fijne sport, het is erg ontspannend en makkelijk am te doen. Ik deed al wet aan vrij zwemmen, maar ik zocht iets anders. Zo ben ik uitgekomen op het trimzwemmen bij Tiamat . Er zijn denk ik maar weinig sporten waarbij leden zolang lid zijn.”

Jan van Hulsel
“Ik moet elke week moeite doen am te kamen, vooral in de winter. Maar als ik dan geweest ben, is het toch fijn dat je bent gegaan. Je wordt er echt fitt er van.”

Jan Hettelaar
“Via een ledenwerfactie van Henna bij de zwemvierdaagse ben ik lid geworden van Tiamat. Zwemmen is een sport waarbij je nooit geblesseerd raakt en waarvan je een goede conditie krijgt. Als je niet kunt lopen, dan kun je nog altijd gaan zwemmen.”

Wilma Kouwenberg
“Nadat ik mijn zwemdiploma A en B had gehaald kwam ik erachter dat ik zwemmen eigenlijk best leuk vind. Mien Hettelaar stelde toen voor am lid te worden van Tiamat. Ik zie het zwemmen bij Tiamat als heel gezellig en ontspannend.”

GEDC0339Toon de Haas
“Oak ik ben via het halen van mijn zwemdiploma’s samen met Wilma bij Tiamat te rechtgekomen. Het is een fijne tijd (21.45 uur) am te zwemmen, en je bent tach mooi weer van huis.”

Kees Vosters (oudste lid, 73)
“Orndat ik veel last van mijn rug had, kwam de dokter met een bijzondere oplossing. Hij zei tegen mij dat ik moest gaan zwemmen. Sindsdien heb ik nooit meer last gehad van mijn rug. Twee jaar geleden heb ik nog een nieuwe knie gekregen, maar ik ga gewoon door. Voor mij is het zwemmen oak een goede uitlaat klep.”

Joost Boerboom
“Na de zwemles ben ik meteen lid geworden. Op een gegeven moment ben ik bij de wedst rijdploeg gegaan. Sinds zestien jaar geleden ben ik oak trainer. Twee keer in de week zwemik zelf en twee keer in de week geef ik training. Datzit inmiddels zo in je ritme. Onderling is het een heel gezellige vereniging waarmee je veel sociale contacten opdoet. Bovendien is het een blessurevrije sport. Eigenlijk is overbelasting het eniqe.”

Bron: De Uitstraling, door Sander Cox