Ideale omstandigheden bij langebaanzwemmen

Maandag 14 juli, EERSEL – Officiële watertemperatuur 21 graden, buitentemperatuur 25 graden. Ideaal weer om aan het strand door te brengen. Veel bezoekers van het E3-strand in Eersel hadden er gisteren helemaal geen weet van dat er op deze zonnige zondag tevens een nationaal top- zwemevenement werd gehouden. Op een gedeelte van de plas had zwemvereniging Tiamat uit Eersel een vijfhonderd meter lange baan uitgezet. Hier werden voor de veertiende keer langebaanzwemwedstrijden gehouden.

* Bij het langebaanzwemmen gaat het er soms ruig aan toe.
(Foto Jurriaan Balke)

Uit het hele land waren de 625 deelnemers gekomen om aan deze officiële zwemwedstrijden deel te nemen. ‘Er doen vandaag zwemmers van tachtig verenigingen mee. Op dit gebied is het de grootste wedstrijd in Nederland.’ Aan het woord is Ton Damen, die samen met drie anderen het evenement al voor de tiende keer organiseert. ‘We zijn goed op elkaar ingespeeld en de organisatie verloopt nagenoeg vlekkeloos. De meeste langebaanzwemwedstrijden vinden plaats op een kanaal of vaart. Maar zoals hier op een plas met ruim twintigduizend mensen is toch wel uniek. De deelnemers komen graag naar Eersel. Maar ook de juryleden melden zich spontaan aan om hier te mogen jureren. Zo in trek zijn onze wedstrijden’, aldus Damen.
Eén van de toppers is Joost Kuijlaars uit Breda. Hij heeft bij de nationale selectie langebaanzwemmen in open water gezeten. Hij zwemt met zijn 37 jaar al een jaar of 25, maar doet het nu wat rustiger aan. ‘Dat rustiger aan valt ook wel mee. Want nu in het seizoen train ik toch zeven keer per week’, lacht Kuijlaars. ‘Het is jammer dat er weinig talent bij komt. Het is al lang hetzelfde wereldje. De jeugd wil niet meer afzien en hier veel tijd in investeren, denk ik. Daarom win ik ook bijna altijd bij de masters categorie.’
De jury heeft het niet al te moeilijk in Eersel, hoewel er ook hier geklaagd wordt door enkele deelnemers. Ook bij het langebaanzwemmen kan het er ruig aan toe gaan. ‘Er wordt in de wedstrijd soms flink geduwd en getrokken. Zelfs over elkaar heen gezwommen’, vertelt organisator Ton Damen.
Dat de jury soms streng moet zijn, was gisteren niet anders. Bij de duizend meter schoolslag dames 55+, deed één deelneemster mee. Annie de Vos uit Breda werd gediskwalificeerd, omdat ze tijdens de wedstrijd haar badmuts verloor en deze niet meteen weer had opgedaan. Een aantal aanwezigen vond dit toch wel triest. ‘Zielig’, om met één van de deelnemers te spreken.
Na de wedstrijden voor licentiehouders waren er nog de prestatietochten. De 170 zwemmers zorgden voor het nodige gespetter bij de start over de tweehonderdvijftig-, vijhonderd-, en duizend meter.

* Enkele uitslagen
1000m vrije slag masters heren:
1. Joost Kuijlaars (SBC 2000 Breda)
2. Joop Lam (WVZ Zoetermeer)
3. Hans Kwaks (De Krabben Bergen op Zoom)
1000m vrije slag masters dames:
1 Suzan de Baar (SBC 2000 Breda)
2 Inez Heideman (OZ & PC Oldenzaal)
3 Miranda de Hollander (Woerden)

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 14-07-2003