25e ZWEM4DAAGSE VERSTANDELIJK GEHANDICAPTE

Zaterdag 25 oktober, Vandaag volbrengt Janny Gerritsen (47) voor de 25e keer de zwemvierdaagse bij zwemvereniging Tiamat in Eersel. Er zijn er niet zo veel die haar dat nadoen. Zeker niet in de wetenschap dat Janny – ‘zeg maar Sjaan, want zo noemt iedereen me’ – woont op De Plaatse in Duizel. Het centrum voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking.

D e zwemvierdaagse is voor Janny een jaarlijks hoogtepunt. Ze ziet er erg naar uit. De spanningen lopen telkens hoog op als de datum dichterbij komt. Zo ook deze keer. De belangstelling van de pers, de bloemen van zwemvereniging Tiamat en haar pleegouders, zorgden al voor tranen voordat ze de derde dag te water ging.
‘We geven de bloemen maar vast, dan valt de spanning van haar af’, zegt haar pleegmoeder An Wouters. En dat is te zien als ze even later, onder verschillende aanmoedigingen, in het water springt en aan haar baantjes begint.
De pleegouders en hun dochter Rita Hoogers zijn maar wat trots. ‘We beschouwen Janny als één van ons’, vertelt Hoogers enthousiast. ‘Ze is al op negenjarige leeftijd bij ons gekomen. En nog steeds is het telkens een beetje feest als ze een weekendje komt. Voor haar ben ik haar zus en zijn mijn ouders haar papa en mama’.
Janny is samen met nog vijf cliënten, bewoonster van De Uitwijk een unit op De Plaatse. Zij doet als enige mee aan de zwemvierdaagse. Naast zwemmen is dansen haar grote hobby. Ze heeft brons en zilver met stijldansen en is ook daar erg trots op.
Verder kletst ze elke avond graag op de receptie bij haar vriendinnen Bernadette en Nelly. Van hen mag ze dan ook wat karweitjes doen. Vanavond zal er heel wat te vertellen zijn. ‘De mooie bossen bloemen zet ik op mijn kamer. Die heb ik verdiend. De rest heeft pech gehad’, wil Janny nog even kwijt.
‘Eerst zet ik haar in een lekker warm bad met een tosti’, lacht Janneke Suy, haar peroonlijke begeleidster op De Plaatse en al net zo trots als Janny zelf. ‘Dat heb ik beloofd’.

Door onze correspondent -JOS HOUBRAKEN
Artikel uit Eindhovens Dagblad van 25-10-2003